Pusat Panggilan Permata: Naisha

Pusat panggilan Bank Permata berguna kerana ia adalah satu bentuk sokongan untuk pelanggan apabila mengalami pelbagai kesukaran. Sama ada semasa berurus niaga yang berkaitan dengan penggunaan kad debit ke kad kredit, serta pelbagai halangan lain. Sekiranya anda tergolong dalam kumpulan pelanggan bank swasta ini, maka ia patut mendengar ulasan berikut yang berkaitan dengan pusat panggilan.

Sebelum pergi lebih mendalam bagaimana untuk menghubungi pusat panggilan, tidak ada yang salah dengan mengetahui sekilas tentang Bank Permata. Ia adalah syarikat swasta yang terlibat dalam perkhidmatan kewangan awam atau perbankan. Sebelum dinamakan Permata, bank ini pernah menjadi hasil penggabungan atau gabungan 5 bank lain.

Pada masa ini, syarikat kewangan telah memberi perkhidmatan kepada lebih daripada 3 juta pengguna aka pelanggan dari sejumlah 62 wilayah di Indonesia. Sementara itu, pejabat cawangan sendiri telah mencapai lebih daripada 300 lokasi, sama ada bank konvensional atau syariah. Sebilangan besar pelanggan pasti memerlukan pusat panggilan Bank Permata dengan kualiti yang berkelayakan.

Sementara itu, produk kewangan perbankan yang boleh diakses oleh pengguna perkhidmatan bank swasta termasuk simpanan, deposit masa, kad kredit, pelaburan dana bersama, gadai janji, modal perniagaan, Pinjaman Tidak Bercagar, dan banyak lagi. Nah, sekarang sudah tiba masanya untuk bercakap tentang pusat panggilan dengan lebih terperinci.

Cara Memanggil Pusat Panggilan Bank Permata

Sebagai pelanggan, ada kemungkinan anda menghadapi halangan dalam berurus niaga, sama ada ketika menggunakan kad debit atau kredit. Di samping itu, terdapat juga banyak pelanggan yang memerlukan maklumat mengenai pinjaman, gadai janji, peluang pelaburan, dan pelbagai produk lain. Kemudian ketersediaan pusat panggilan aka pusat panggilan adalah satu kemestian bagi syarikat.

Bank Permata menyediakan beberapa talian telefon untuk pelanggannya berhubung dengan perkhidmatan pelanggan dengan cepat dan mudah. Bagi pelanggan yang diklasifikasikan sebagai kumpulan runcit dan syariah, sila hubungi 1500 – 111. Selain panggilan melalui nombor ini, aduan atau aduan boleh dihantar melalui e-mel care@permatabank.co.id.

Sementara itu, pelanggan yang datang dari kumpulan PKS atau PKS dan borong, aka pelanggan berskala besar, boleh menghubungi pusat panggilan Bank Permata di 1500 – 399. Sementara itu, aduan melalui e-mel boleh dibuat melalui alamat clientservices@permatabank.co.id. Pemisahan ini bertujuan untuk memastikan bahawa pegawai perkhidmatan pelanggan dapat berkhidmat secara optimum.

Perkhidmatan pusat panggilan dikenakan kadar kredit mengikut jenis pembekal selular yang anda gunakan. Walaupun ia memerlukan tarif khas, ia akan mendapat jawapan atau respons daripada pegawai perkhidmatan pelanggan dengan cepat. Tetapi jika anda tidak mahu kos, anda boleh memilih untuk menggunakan e-mel (mel elektronik). Walau bagaimanapun, ia pasti mengambil masa untuk menerima jawapan kepada aduan itu.

Kenali PermataTel dan ID Suara

PermataTel adalah pusat panggilan Bank Permata yang melayani semua pelanggannya. Ia adalah pusat kepada semua mesin menjawab maklumat penting yang dipanggil Respons Suara Interaktif yang disingkatkan sebagai IVR. Anda boleh mengaksesnya dengan membuat panggilan ke nombor 1500 – 111. Panggilan boleh dibuat dari talian tetap atau selular.

Talian telefon boleh diakses selama 24 jam dalam satu minggu. Ini bermaksud bahawa anda bebas membuat panggilan ini pada bila-bila masa untuk mendapatkan pelbagai jenis maklumat dan bantuan. Pengguna produk atau perkhidmatan Bank Permata boleh mendapatkan maklumat yang berkaitan dengan transaksi perbankan akaun pelanggan.

Di samping itu, ia juga mungkin untuk membuat transaksi pembayaran untuk membayar pelbagai bil seperti kad kredit, ansuran, telefon, kredit selular, dan sebagainya. Sudah tentu, setiap pelanggan juga boleh mengemukakan aduan yang berkaitan dengan masalah yang ada. Sebagai contoh, kad kredit atau debit hilang atau dicuri.

Bukan sahaja pusat panggilan Bank Permata yang dipanggil PermataTel, anda juga perlu tahu apa itu ID Suara. Imbasan ini dilakukan supaya proses pengesahan data pelanggan lebih cepat, lebih praktikal, tetapi masih selamat. ID Suara ini boleh diakses jika anda mempunyai registrasi melalui PermataTel 1500-111.

Semasa proses pendaftaran, pegawai akan bertanya beberapa soalan yang mesti dijawab. Jawapannya kemudian direkodkan dan akan digunakan sebagai langkah pengesahan. Terima kasih kepada teknologi biometrik ID Suara, mesin akan mengenal pasti dan mengetahui suara pelanggan. Dengan cara itu pengesahan data dapat diselesaikan dengan cepat dan mudah.

Faedah Menggunakan PermataTel

Kelebihan yang boleh dirasai oleh pelanggan dalam menggunakan permatatel adalah seperti berikut:

  1. Kemudahan Capaian

Menggunakan PermataTel sangat mudah, hubungi nombor 1500 – 111 melalui talian tetap atau telefon bimbit. Perkhidmatan ini tersedia selama 24 jam tanpa henti. Ini bermakna anda boleh mengaksesnya pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Sudah tentu, ini adalah bantuan yang bermakna untuk pelanggan Permata Bank pada masa yang mendesak.

  1. Tidak Perlu Beratur

Membuat panggilan ke pusat panggilan kadangkala membuat anda perlu menunggu dalam talian dan tidak boleh menyambung ke perkhidmatan pelanggan. Tetapi ini tidak perlu dijumpai kerana Pusat Panggilan Bank Permata , iaitu PermataTel, tidak membuat anda menunggu lama dalam barisan. Dengan cara itu, semua masalah dapat diselesaikan dengan segera tanpa membuang banyak masa.

  1. Praktikal dan Selamat

Teknologi biometrik ID Suara menyediakan faedahnya sendiri untuk pengguna perkhidmatan Bank Permata. Dengan teknologi ini, anda boleh menghubungi PermataTel secara praktikal dan selesa. Perkhidmatan ini membolehkan pelanggan mendapatkan maklumat dan mengemukakan aduan dengan selamat terima kasih kepada pengesahan suara. Oleh itu, tidak perlu teragak-agak untuk menggunakan ciri ini.

  1. Banyak Kemudahan Transaksi dan Maklumat

Melalui PermataTel, anda boleh mendapatkan kemudahan dalam sebarang transaksi. Sebagai contoh, membayar bil, ansuran, menambah kredit, untuk memindahkan dana. Tidak lupa juga pelbagai maklumat lengkap termasuk jumlah baki dan transaksi akaun, kadar pertukaran asing, produk deposit ke kad kredit, dan lokasi pejabat cawangan.

Kenali Aplikasi Permata MobileX untuk Millennials

Selain pusat panggilan Bank Permata, anda juga perlu mengetahui aplikasi Permata MobileX. Ini adalah manifestasi ketara kejayaan dalam teknologi digital yang bertujuan untuk memudahkan pelanggan mengakses produk dan perkhidmatan perbankan. Terutama dalam era digital seperti hari ini, kehadiran aplikasi ini pastinya dialu-alukan oleh pelanggan.

Dalam aplikasi Permata MobileX, terdapat beratus-ratus ciri untuk memudahkan anda membuat transaksi untuk memeriksa akaun anda. Anda dapat memeriksa mutasi dana bahkan dalam 12 bulan terakhir. Memeriksa mutasi dana bukan sahaja untuk akaun deposit. Tetapi ia juga terpakai kepada kad kredit, gadai janji, dan lain-lain.

Ciri lain yang boleh digunakan dalam aplikasi iniialah pengurusan pelaburan. Anda tidak perlu menghubungi pusat panggilan Bank Permata, melalui Permata MobileX, anda boleh membeli unit dana bersama atau menjualnya. Sudah tentu, ini adalah cara yang mudah dan praktikal untuk melabur untuk menyediakan dana masa depan.

Masih terdapat banyak lagi ciri menarik seperti memohon pinjaman dengan mudah dan praktikal, menambah had kad kredit, memindahkan dana, membayar dengan kod QR, untuk membeli pelbagai produk perbankan melalui ciri PermataStore. Keselamatan semasa log masuk ke akaun anda juga dijamin berkat ciri cap jari dan ID wajah.

Seiring dengan perkembangan teknologi, kini pelanggan bank semakin diberi pelbagai kemudahan dalam transaksi dan akses kepada produk perbankan. Anda boleh menggunakannya sebagai langkah praktikal dan tidak perlu bersusah payah pergi ke pejabat cawangan. Dengan menghubungi pusat panggilan Bank Permata dan aplikasi Permata MobileX, semuanya boleh dilakukan dengan cepat.

Selengkapnya